Menu

Veel gestelde vragen

Vlooien, wat zijn dat nou eigenlijk voor vieze beestjes?
Vlooien zijn uitwendige parasieten die leven van zijn/haar gastheer (uw hond of kat). Ze hebben uw huisdier nodig want hier halen ze het eten/drinken wat ze nodig hebben: bloed. Door deze bloedmaaltijd kunnen ze eitjes gaan leggen. En begint de cyclus opnieuw van eitje tot vlo.

Hoe komt mijn huisdier aan vlooien?
Vlooien zitten vooral in de omgeving en niet op de dieren zelf. Ze gaan pas op uw huisdier als ze honger hebben. Daarom zult u bij kleine vlooienplagen niet veel vlooien op uw dier aantreffen. Als u er 1 vindt kunt u er vanuit gaan dat er elders in huis/de omgeving nog zeker 10 andere vlooien zijn.
Vlooien zitten ongeveer 20 minuten op de gastheer en springen daarna er weer af om daar eitjes te leggen, in 20 minuten tijd kan uw huisdier op een totaal andere plek zijn als waar de vlo erop is gesprongen.
De vlo blijft dan waar die is en bij de volgende voorbijganger lift hij al etend weer mee naar de volgende bestemming om daar weer eitjes te leggen.

De levenscyclus van de vlo:
Beginnend bij een volwassen vlo.

  • Deze springt op de hond of kat, neemt een bloedmaaltijd en heeft zo voldoende energie om tot wel 50 eitjes per dag te leggen.
  • Deze eitjes zijn zo klein en glad dat ze niet op uw huisdier blijven zitten maar op de grond vallen.
  • Hier rollen ze naar alle kieren, spleten of naar uw tapijt/vloerkleed.
  • De eitjes komen binnen 1 tot 10 dagen uit en worden dan larven. De larven gaan zich voeden met de ontlasting van de volwassen vlooien waar ook nog bloedresten inzitten. Ook kunnen ze zich gaan voeden met huidschilfers, wormeneitjes of ander materiaal dat eetbaar en dus organisch is.
  • De larven zijn nog steeds te klein om met het blote oog te kunnen zien en zitten nog veilig tussen de spleten van uw parket, laminaat of in de vloerkleden.
  • Na ongeveer een week gaat de larve zich verpoppen. Eenmaal verpopt wacht de larve op de juiste omstandigheden. In een warme omgeving (dus in huis, of in de zomer) kunnen ze binnen 8 tot 9 dagen uit de cocon komen. Maar in koude of heel droge omstandigheden kunnen ze wel tot een jaar in de cocon blijven!
  • Na dus maximaal een jaar komt de mini vlo (een Nimf) uit de cocon en gaat opzoek naar een gastheer. De kat of de hond wordt gebeten, de vlo neemt de eerste bloedmaaltijd en is nu een volwassen vlo.

Waarom jeuken die vlooien dan zo erg?
De ene hond of kat heeft er meer last van dan de ander. Maar allemaal zullen ze minimaal een korte jeukprikkel krijgen als ze worden gebeten door de vlo. Dit komt doordat de vlo direct na de beet wat speeksel injecteerd in de huid om het bloed vloeibaar te houden zodat het gedronken kan worden. Dit speeksel veroorzaakt de jeuk. Dit is een lichaamsvreemde stof en die zorgt dus voor de jeuk.

Kale plekken achter op de rug bij de staartaanzet
Vaak zien we als de hond of kat allergisch is voor dit speeksel dat deze zich overmatig gaat krabben waardoor kale plekken kunnen ontstaan. Deze zien we vaak achter op de rug en dus vlakbij de staartaanzet. Vooral omdat uw hond of kat hier makkelijk bij kan maar ook omdat de vlooien daar graag bijten. Door de allergie voor het speeksel van de vlo wordt de jeukprikkel veel sterker dan bij dieren die niet allergisch zijn. De allergie kan zich naarmate het dier ouder wordt verder en sterker ontwikkelen.

Vlooien en wormen zorgen voorelkaar.
Vlooien eten de eitjes van de lintworm graag op. Deze verteerd de vlo niet zo snel. Na een eitje van de lintworm neemt de vlo graag nog even een bloedmaaltijd bij uw hond of kat en dat geeft zoals bekent jeuk. Uw hond of kat zal gaan krabben of bijten. Bij dit bijten krijgt uw huisdier soms een vlo binnen. Uw huisdier verteerd de vlo prima maar het wormeneitje niet. Deze gaat nu verder leven in de darmen van uw huisdier. Als de lintwormbesmetting zo groot is kan het zijn dat uw dier een bolle buik krijgt maar toch veel gaat eten. Dit omdat de lintworm ook mee-eet en veel ruimte inneemt.

Wat gaan we hieraan doen?
Ontvlooien én ontwormen. Zomer én winter.
Het is dus belangrijk om elke maand goed te ontvlooien en elke 3 maanden goed te ontwormen (ook tegen andere wormen die buiten worden opgedaan). Maar ook voor uw kind is het belangrijk dat u dit goed bijhoud, want kinderen (maar ook volwassenen) kunnen ook lintwormen krijgen.

U kunt ons bellen voor advies, ontvlooiing en ontworming. Sommige ontvlooiings middelen die nog wel op de markt zijn werken niet zo goed meer. Wij krijgen als dierenartsen altijd als eerste de nieuwste producten in huis en deze zullen dan ook allemaal wel werken tegen de vlooien mits u elk dier elke maand goed behandeld voor zijn/haar gewicht en diersoort.