Menu

Veel gestelde vragen

Chippen en vaccineren
Gaat u naar het buitenland met uw dier, dan is het verplicht hem of haar te laten chippen en te laten vaccineren tegen hondsdolheid (rabies). Dit moet voor de meeste landen een maand van tevoren gebeuren. Voor het Verenigd Koninkrijk en voor Scandinavie gelden strengere eisen, maar sinds januari 2012 zijn deze wat versoepeld.

Ontwormen en ontvlooien
Voor veel landen is het ook verplicht om uw dier te ontwormen en ontvlooien, maar zelfs als het niet verplicht is, is het wel aan te raden. Zeker als u op reis gaat naar het zuiden loopt uw dier risico op exotische parasitaire ziekten.

Vraag dus tijdig advies als u uw dier van plan bent mee te nemen naar het buitenland.

Wintersport
Gaat uw huisdier mee op winstersport let dan goed op de volgende dingen:

Sneeuw tussen de voetzooltjes. Dit wordt ijs en kan gaan snijden. Het is natuurlijk ook koud en wordt vaak alleen maar groter dus het is vaak ook pijnlijk!

Let ook op met bevroren plasjes op/langs de paden. Als ijs breekt is het bijna net zo scherp als glas. Als honden het leuk vinden om hier op te springen/te duiken kan het dus kapot gaan en zo kunnen ze de poten en/of neus flink bezeren.

Controleer dus altijd na maar ook tijdens een lange wandeling de voetzooltjes even. Als u echt een lange wandeling gaat maken, geeft uw hond dan speciale schoentjes en neem zuurvrije vaseline mee voor tussen de zolen.

In de auto
Let op dat het niet te warm wordt in de auto. Het wordt al gauw 70 graden of meer als de auto half in de zon staat met de ramen dicht. Dus als u eventjes een boodschapje gaat doen of gaat tanken zet dan altijd het raam op een kier als uw hond of kat in de auto blijft. Zorg dat uw dier water kan drinken als u weg bent.

Met het vliegtuig
Zorg dat u een bench heeft die aan alle voorschriften voldoet. Ook moeten het paspoort, de chip, de ontwormingen en de vaccinaties netjes op orde zijn. Houd de gegevens zo compleetmogelijk en neem ze mee. Leg thuis een kopietje voor de zekerheid neer of scan belangrijke documenten in en mail deze naar uzelf. (Ook handige tip voor uw eigen (reis)documenten)

Handig:
Controleer voor de zekerheid altijd even wat de invoereisen zijn van het land waar u op vakantie gaat, soms kunnen deze iets afwijken van de standaard. Dit kan op de site van het LICG.
Onderstaande links verwijzen hu direct door naar de invoereisen per land.

1, Invoereisen per land binnen europa.
2, Invoereisen per land buiten europa.

Gratis vakantie app
Ook heel handig! Deze helpt u herinneren te ontwormen na de vakantie, geeft u informatie over vlooien en teken in Europa en handige reis en verblijftips. Ze hebben zelfs een checklist.

Dus download deze gratis app voor uw smartphone in de app store.