Menu

Veel gestelde vragen

Uw hond, kat of konijn kunnen allemaal wel eens last hebben van het gebit.
Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn.
We laten hier de meest voorkomende problemen even zien met wat informatie.

Veel voorkomende problemen zijn:

  • Tandsteen. (Hond en kat.)
  • Tandvleesontsteking. (Hond en kat.)
  • Epulieden (bij bepaalde hondenrassen veelvoorkomend)
  • Haken op de kiezen (Konijn)

Tandsteen

Tandsteen ontstaat door bepaalde bacteriën die leven op de tand of kies van uw hond of kat. Ze voeden zich met de voedselresten die uw huisdier opeet. Door de ontlasting die zij vormen ontstaat er tandplak. 
Dit tandplak is weer goed voor mineralen die zich daar aan kunnen hechten. Als deze mineralen zich eraan hebben gehecht ontstaat er een geel/bruine laag over de tand en/of kies. Die geel/bruine laag is tandsteen.

Tandsteen

Hoe kunnen we tandsteen voorkomen?
Door de tanden te poetsen van de hond en/of kat. Er zijn speciale tandpasta's op de markt voor honden en katten. Hier zit geen fluoride in en zal beter smaken voor uw hond of kat. Deze is ook bij ons verkrijgbaar.
Kauwstaven kunnen tandsteen helpen voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van tandsteen?
Vaak onstaat er een irritatie aan het tandvlees. Dit omdat tandsteen zich bovenaan de tand/kies begint te hechten en vandaaruit makkelijk door "groeit". Door de vele bacteriën die zich nu nog beter kunnen vasthouden in het tandsteen krijgt uw hond irritatie aan het tandvlees.
Het tandvlees wordt rood en gevoelig.
Ook kan ander vuil, zoals haren, gras en voedselresten, aan de tandsteen blijven hangen. Dit zorgt natuurlijk voor nogmeer irritatie.
Een enkele keer is er zoveel tandsteen dat de tanden of kiezen gaan "rotten" en daardoor loszitten.
Hierdoor kan uw hond of kat minder goed gaan eten, of wil deze alleen nog maar zachte voeding.

Wat kunnen wij in de praktijk eraan doen?
We zullen de hond meestal onder narcose moeten helpen.
We halen het tandsteen weg en als er losse kiezen/tanden zijn worden deze getrokken als dat nodig is. Hierna poetsen we de tanden even met een speciale tandpasta en kan de hond weer wakker worden uit de narcose.
Het blijft thuis belangrijk om te proberen voorkomen dat er zich opnieuw tandsteen gaat vormen.

Tandvleesontsteking (gingivitis)

Gingivitis ontstaat meestal door tandsteen. In enkele gevallen kan het voorkomen dat er een andere oorzaak is zoals bijvoorbeeld een losse tand of kies.

Hoe kunt u gingivitis voorkomen?
Door de tanden regelmatig te poetsen van uw kat of hond. U kunt het herkennen aan een roder randje vlak boven de tand. Als uw hond of kat zwart tandvlees heeft is dit lastiger. U kunt dan bij het poetsen van de tanden zien dat het tandvlees snel bloed of dat de hond of kat er pijnlijk op reageert.

Wat zijn de gevolgen van gingivitis?
Vaak ziet u dat uw hond of kat slechter gaat eten, of geen brokken meer wil eten. Het tandvlees is rood, geïrriteerd en gevoelig.

Wat kunnen wij in de praktijk eraan doen?
We kunnen uw dier met behulp van narcose helpen door het tandsteen te verwijderen. Als de oorzaak een losse tand of kies is, zullen wij deze moeten trekken.

Epuliden

Epuliden zijn tandvlees vergroeingen. Het tandvlees groeit dan langzaam extreem ver over een tand of kies, of er ontstaan bij de tanden of kiezen bulten/gezwelletjes.

Hoe kunt u epuliden voorkomen?
Dit kan eigenlijk niet, dit is een proces dat het lichaam zelf aanstuurt.

Wat zijn de gevolgen van epuliden?
Als deze groot worden kan er vuil achter blijven hangen, het normale tandvlees kan geïrriteerd raken en het soms kan over kleine tanden/kiezen heen groeien. Dit kan pijnlijk worden met kauwen omdat uw hond dan op zijn eigen tandvlees kauwt.

Wat kunnen wij er in de praktijk aan doen?
Deze epuliden kunnen wij zo goed mogelijk verwijderen onder narcose. Helaas is het wel zo dat het vaak terug komt. Sommige hondenrassen zijn hier extra gevoelig voor.

Haken op de kiezen

Haken op de kiezen komen vaak voor bij konijnen. Dit komt doordat het konijn zijn eten niet op de goede manier kauwt en de kiezen dus scheef afslijten. Kiezen en tanden van konijnen blijven namelijk altijd doorgroeien en door het kauwen afslijten. Doordat de kiezen scheef afslijten ontstaat er een scherpe haak. Deze kan in de tong of in de wang van uw konijn snijden.

In erge gevallen kan het zelfs zijn dat er een brug van de kiezen naar elkaar ontstaat. Uw konijn dan dan niet meer (goed) eten doordat hij zijn tong niet goed kan bewegen.

Hoe kunt u haken op de kiezen voorkomen?

Door uw konijn vooral ruwvoer te geven. Hieronder verstaan we hooi of gras. Dit moet onbeperkt worden aangeboden aan het konijn.
Door de vele vezels is dit ook uitstekend voor een goede maag/darm werking. Granen en zaden raden wij af om te geven. Dit omdat uw konijn deze vaak erg lekker vindt en zijn hooi zal laten staan. Dit mag uiteraard wel als beloning worden gegeven.

Wat zijn de gevolgen van haken op de kiezen?
Doordat de scherpe randen in de wangen en tong gaan snijden zal het konijn pijn ervaren bij het eten. Ook zal het konijn zijn eten minder goed kunnen fijn malen en dus minder goed kunnen verteren. Soms lukt het ook niet meer om het voedsel door te slikken en komen er proppen weer uit de mond.
Uw konijn kan dus uithongeren door onvoldoende opname van het eten. Als dit te erg wordt, kan het konijn soms helemaal niet meer eten. Dit is een spoedgeval.

Wat kunnen wij er in de praktijk aan doen?
We kunnen de haken wegvijlen als het konijn onder narcose is. Het belangrijkste is goede voeding die er vaak voor zorgt dat het konijn deze problemen niet krijgt.
Als het konijn een verkeerde kaakstand heeft dan is dit een vaak terugkerend probleem.