Menu

Vaccineren

Net als bij honden, raden we ook aan om uw kat en kitten regelmatig te laten vaccineren. Een vaccinatie, ofwel inenting, is een middel (vaak een afgezwakte vorm van de ziekteverwekker) dat het afweersysteem van het dier versterkt, maar het dier niet ziek maakt.

Hieronder leest u meer over de ziekten waartegen de kat gevaccineerd wordt en wanneer deze vaccinaties gegeven worden.

Niesziekte
Dit is een multifactoriele aandoening en kan veroorzaakt worden door het Calicivirus, het Herpesvirus en soms ook door Chlamydia, een bacterie. De slijmvliezen van de bovenste luchtwegen worden aangetast waarbij vooral neus- en oogontsteking de bekendste symptomen zijn. Aantasting van de mond- en keelholte zorgt ervoor dat de katten niet meer willen eten en vaak treedt ook koorts op. Vooral bij jonge kittens en katten met een slecht immuunsysteem kan de ziekte bijzonder ernstig zijn. Beide virussen kunnen levenslang bij de kat aanwezig blijven waardoor opflakkeringen van de ziekte bij onder andere stress mogelijk is. Omdat beide virussen regelmatig muteren en er steeds nieuwe varianten ontstaan is het wel raadzaam om uw kat jaarlijks te blijven vaccineren.

Kattenziekte
Het virus dat deze ziekte veroorzaakt is erg resistent en kan ook via schoeisel overgedragen worden. Zo kunnen ook katten die nooit buiten komen besmet raken. De cellen van het spijsverteringsstelsel worden weggevaagd door het virus en de kat krijgt koorts, gaat heftig braken en krijgt (bloederige) diarree. Zelfs drinken is dan pijnlijk en gecombineerd met het braken en de diarree zorgt dat ervoor dat de kat snel uitdroogd. De stefte kan oplopen tot 90%, zeker bij kittens. Als kittens voor of vlak na de geboorte besmet raken en ze overleven de ziekte, hebben ze vaak neurologische afwijkingen.

Een goed vaccinatieschema houdt in dat kittens op 9 en 12 weken leeftijd tegen kattenziekte gevaccineerd worden, op 1 jarige leeftijd weer en daarna om de 3 jaar. Als uw volwassen kat al langer dan 3 jaar geen vaccinatie tegen kattenziekte gehad heeft, is hij niet meer goed beschermd tegen deze ziekte. Zeker gezien de huidige uitbraak van kattenziekte rond Stadskanaal is het dan verstandig om een afspraak te maken voor een herhalingsvaccinatie.

Hondsdolheid
Ook katten moeten gevaccineerd worden tegen hondsdolheid als ze de grens over gaan.