Menu

Nieuws

Let op!

Wij hebben onze open 'inloop' spreekuurtijden op maandag en donderdag gewijzigd. We zijn dan open van 18.30- 19.30 uur.

Konijnenziekte RHD2

De laatste paar maanden zijn de konijnen veel in het nieuws geweest in verband met een nieuw virus waar ze plotseling aan overlijden.

Deze ziekte wordt veroorzaakt door het rabbit hemorrhagic disease virus (RHD of ook wel VHD genoemd). Hiervan zijn twee varianten in omloop; het RHD1 virus waar al tegen gevaccineerd werd en het RHD2 virus dat nieuw is voor Nederland. 

Beide virussen worden overgedragen door direct contact van de konijnen onderling, via urine of ontlasting en eventueel ook via stekende insecten.  De konijnen worden plotseling ziek, krijgen hoge koorts, stoppen met eten, krijgen neurologische verschijnselen en overlijden binnen 24-72 uur. Soms worden konijnen dood in het hok aangetroffen zonder dat er vooraf ziektesymptomen zijn gezien. 

Het verschil tussen RHD1 en RHD2 is dat de ziekte iets langer kan duren waardoor er ook meer kans is op het verspreiden van de ziekte.

Omdat het RHD2virus nieuw is voor Nederland hebben we hier nog geen goed vaccin voor. In het buitenland zijn al wel vaccins op de markt maar deze zijn vaak snel uitverkocht of hebben een lange levertijd. Vandaar dat we niet altijd een vaccin beschikbaar hebben op de praktijk of dat we konijnen moeten 'verzamelen' voor we de vaccinaties kunnen gaan toedienen.

Momenteel hebben we de Cunipravac uit Spanje via de universiteit. Dit vaccin moet na 6 weken herhaald worden en geeft dan voor 6 maanden bescherming. Hij kan niet tegelijkertijd met de gewone enting tegen RHD1 en Myxomatose gezet worden omdat de myxomatose-enting dan niet goed aanslaat.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u het best contact met ons opnemen: 0596- 670 670

Voor meer informatie over de ziekte kunt u hier terecht.